Dansschool

Van Opstal

Home  |  Inschrijven  |  Contact

Dansschool van Opstal bestaat 80 jaar!

14 januari, 2012

Vandaag staan we stil bij een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van Tilburg. De dag dat Opa Ad van Opstal besloot om dansles te gaan geven.
In 1932 begon hij, en vandaag – 80 jaar later – houden we de traditie hoog.
Van Opstal is veel meer dan alleen een dansschool, hieronder hierover meer.

Grootvader Ad van Opstal richtte de dansschool op in 1932. Nadat hij de dansschool op verschillende locaties in Tilburg probeerde te vestigen, besloot hij in 1968 de dansschool onder te brengen in de Koestraat. Opa van Opstal was directeur van de dansschool en gaf zelfs in de oorlog dansles. Hij ging letterlijk stad en land af met zijn platenkoffertje achter op zijn fiets, om de boeren en boerinnen in de dorpen rondom Tilburg les te kunnen geven. De betaling geschiedde voornamelijk in natura; in Hilvarenbeek kreeg hij boter en eieren, in Alphen een stuk van een varken en in Rijen een stuk leer. Vanaf 1943 lieten de Duisters toe dat hij in de Schouwburg les gaf, zodat er vanaf dat moment weer de vrolijke klanken van de walsen, veleta’s en polka’s klonken.
Meer hierover kunt u lezen op de Historie pagina.

Dansschool van Opstal heeft haar takken verder uitgebreid dan ooit gedacht kon worden. Zo hebben we onze eigen BN-er, Monique van Opstal die “Dancing with the stars” versierde met haar schitterende aanwezigheid als lid van de jury. Maar we hebben ook onze eigen Ad van Opstal die Nederland kennis heeft laten maken met streetdance en vandaag de dag zijn ruime expertise gebruikt voor het vormen van geweldige choreografie. Van Opstal heeft aan de voet gestaan van grote rages in Nederland, denk aan Exhibition, Streetdance, Swing Solution, Kidswing, etc. Maar ook oudere rages zoals het discodansen, en het rock ‘n roll dansen. Ook heeft Dansschool van Opstal een grote hoeveelheid top-dansers grootgebracht welke Nederland op bijzonder hoog niveau hebben vertegenwoordigd. Zelfs vandaag de dag heeft Dansschool van Opstal grote namen onder haar vleugels. Maar laten we niet vergeten dat Monique en Ad van Opstal zelf ook op bijzonder niveau Nederland hebben mogen vertegenwoordigen tijdens hun knallende wedstrijd-deelnames.
Niet alleen in de dansschool werd er hard gewerkt aan de dans-hobby, ook in diverse media vertegenwoordigt Van Opstal de danswereld met hart en ziel. Van Opstal heeft meegewerkt en meegeholpen aan de ontwikkeling van tv-programma’s, muziek video’s en nog veel meer. Hierover kunt u meer lezen op Medewerking.

Maar nog altijd is dit niet alles dat “Van Opstal” is. Dansschool van Opstal is een plek waar een grote hoeveelheid van mensen vele jaren hebben gesleten. Een plek waar vele jongeren hun tienerjaren hebben doorgebracht. Waar relaties zijn geboren en gebroken. Een plek waar ouderen hun vonk terug vonden op de dansvloer. Een plek waar vele gezinnen gezamenlijk hun tijd door brachten. Vele generaties kunnen zich de avonden aan de bar herinneren, en de vele danslessen waarbij lol en plezier centraal stond.
Later is hier zelfs de inmiddels befaamde “Theatershow van Opstal: On Stage” bijgekomen, welke honderden dansers kennis heeft laten maken met de inspirerende wereld van het theater.
Voor sommige een heerlijk avondje-uit, voor anderen een 2de huis. Dansschool van Opstal is meer geworden dan een gebouw met leraren en leden. Het is een familie geworden waarin iedereen hartelijk wordt opgenomen. Een periode in ieders leven waar allen vrolijk en gelukkig aan terug denken.
Voor een bijzonder groot deel van de Tilburgse inwoners geldt dat zij ooit in hun leven de voetjes hebben laten schuiven op de dansvloer van Dansschool van Opstal.

Opa Ad van Opstal begon het geheel met zijn vrouw Mien van Opstal. Later volgde diens zoon Jan van Opstal in zijn vaders voetsporen met zijn vrouw Wies van Opstal. Uiteindelijk namen hun kinderen Monique en Ad van Opstal het familiebedrijf over. Zal er een volgende tak van Opstal komen? Wie weet wat de toekomst brengt, we weten alleen dat we met een grote glimlach terug kijken naar 80 jaar van plezier, lol, humor en tranen van geluk.

Dansschool van Opstal telt inmiddels vele verschillende cursussen, tientallen wedstrijddansers, een enorme hoeveelheid leden, een geweldige groep dansleraren en leraressen, een spetterende crew, een actuele interactieve website, de nieuwste rages en ontwikkelingen in de danswereld, een reputatie bij feestgangers, de nieuwste techniek en technologie en de gezelligste sfeer.

Dansschool van Opstal, Tilburgs jongste met de meeste historie!

Wat foto’s van “door de jaren heen”, hier ziet u Jan van Opstal met diens vrouw Wies voorbij komen. Ad en Monique van Opstal in de jongere jaren en Opa Ad van Opstal met zijn vrouw Mien komen ook voorbij.

[nggallery id=46]

2 reacties op “Dansschool van Opstal bestaat 80 jaar!

 • Henk en Ria zegt:

  Lieve Familie van Opstal,

  Hartelijk gefeliciteerd met jullie 80 jarig jubileum. Een hele fijne en gezellige feestavond toegewenst. Wij kunnen er helaas niet bij zijn.
  Liefs en een dikke kus van Henk en Ria

 • Henk en Ria zegt:

  Lieve Familie van Opstal,

  Hartelijk gefeliciteerd met jullie 80 jarig jubileum. Een hele fijne en gezellige feestavond toegewenst. Wij kunnen er helaas niet bij zijn.
  Liefs en een dikke kus van Henk en Ria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

captcha

Copyright - Dancemasters Van Opstal