Dansschool

Van Opstal

Home  |  Inschrijven  |  Contact

Ursula plotseling overleden

9 november, 2008

Lieve allemaal,

Graag wil ik jullie het gebeuren via onze website vertellen omtrent het overlijden van ons Urske, aangezien ons team nu even niet in staat is om iedereen persoonlijk het verhaal te vertellen.

Op zaterdagochtend ( 7 november) 04.00 uur ‘s ochtends werd Ursula misselijk, ze moest braken en had diarree. Aangezien er heel veel mensen op dit moment last hebben van hevige buikgriep, zei ze tegen Fred: “Ja hoor, nu ben ik aan de beurt met de buikgriep.” Ze is daarna in slaap gevallen en om circa 06.00 uur moest ze weer naar het toilet. Ze heeft Fred geroepen, omdat ze last had van evenwichtstoornis (dit had Fred ook een tijdje terug gehad) en zei hem: “Ik heb hetzelfde als jij een tijdje terug had.” Fred is naar haar toegegaan en zag dat haar mond aan één kant ging hangen en dat ze liep alsof ze slaapdronken was. Hij heeft meteen de huisartsenpost gebeld, en de dokter kwam. Die heeft een ambulance gestuurd en is ze afgevoerd naar het Tweesteden Ziekenhuis. Daar was ze nog bij bewustzijn, maar ze sprak moeilijk. Ze dachten in eerste instantie dat ze een Tia had. Na een scan, foto’s en meerdere onderzoeken, bleek dat ze een trombose (verstopping door bloedstolsels) in haar hersenstam had. Deze bloedprop kan zo maar ineens losschieten waardoor een ader dicht zit.
De ader waarin deze trombose zat is de belangrijkste ader voor bloedtoevoer naar de hersenen.

Om 10.00 uur was ik in het ziekenhuis, waar ze nog reageerde met haar benen en voeten en mompelde. Om ongeveer 10.30 uur hebben ze haar een medicijn toegediend, een sterke bloedverdunner om zo de prop te laten oplossen. Binnen een uur zouden we dan een reactie kunnen verwachten. Dit was niet het geval waardoor een CT-scan nodig was. Daaruit bleek dat de prop nog niet opgelost was en is ze met spoed naar het ziekenhuis in Nieuwegein vervoerd voor een spoedoperatie.
Om 16.30 uur was ze weer terug in Tilburg en om 18.00 uur zijn ze gestopt met het toedienen van het slaapmiddel, waardoor ze eigenlijk binnen een kwartier een reactie zou moeten geven of minimaal binnen het uur, dit gebeurde niet. Tot deze tijd ademde ze nog wel zelf maar was wel aangesloten op beademingsapparaat ter ondersteuning. Halverwege de avond heeft de beademingsapparatuur het overgenomen. Fred belde me om 23.30 uur dat hij toch naar huis ging om te slapen omdat er waarschijnlijk geen verandering in de situatie zou komen. Om 01.30 ‘s nachts belde hij me op dat Urs heel snel achteruit ging wat betreft hartslag en ademhaling.
Om 02.30 uur hebben ze een hersenfilmpje gemaakt (registratie van een half uur). Hieruit bleek dat er geen hersenactiviteit meer was. Het bleek dat er nog kleine achterblijfsels van de prop in andere vaten in de hersenen terecht waren gekomen.
Fred, de moeder van Urs en haar zus Wendy hebben nog een gesprek gehad met de arts. Hieruit bleek dat ze hersendood was, en dat Fred nu zeer belangrijke beslissingen moest nemen. Rond de klok van 04.45 uur hebben ze geprobeerd haar van de beademing af te halen waarvan we bij voorbaat al wisten dat dit niet zou lukken.
Maar dat is het protocol voor het tijdstip van overlijden. Ze wordt nu kunstmatig beademd voor het afstaan van organen zodat Urs, zoals ze is, andere mensen kan helpen.

Team Dancemasters van Opstal

UPDATE: Inmiddels heeft Fred ons laten weten dat haar lever naar een kindje hier in Nederland is gegaan en haar hart, alvleesklier en een nier ook in Nederland zijn gebleven; de andere nier is naar Slowakije gegaan.

Hartelijk dank namens Fred aan iedereen voor alle hartverwarmende reacties.
Via onderstaande link kunt u de rouwkaart downloaden en/of printen.
Rouwkaart Ursula

Op vrijdag 19 december is de as van Ursula bijgezet op het Urnenveld van begraafplaats “de Hasselt” aan de
Lambert de Wijsstraat.

Mocht u er behoefte aan hebben om Ursula nog eens te bezoeken, dan bent u van harte uitgenodigd om bij haar langs te gaan.

Copyright - Dancemasters Van Opstal